Šah SŠK? Šah mat SF!

Danes je bilo na spletni strani Katoliške Cerkve objavljeno sledeče stališče

Stališče SŠK do izjav in stališč pripadnikov Scutum Fidei

V Sloveniji in v svetu se pojavljajo skupine, ki zagovarjajo obhajanje t. i. tradicionalne tridentinske svete maše oziroma liturgičnih obredov. Med stališči omenjenih skupin se pojavljajo trditve, ki so v nasprotju z učenjem Cerkve in papežev. 

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) zato odločno zavrača njihove žalitve in zavajajoče trditve zoper medverski dialog, dostojanstvo žensk, vlogo laikov v Cerkvi in pri bogoslužju, odnos duhovnikov do škofov in odnos vseh vernikov do vsakokratnega svetega očeta, ki je naslednik apostola Petra. SŠK poudarja, da sta edinost v nauku in bogoslužju ter občestvo s papežem pogoj za vsakega katoličana, da je v polnem občestvu s Katoliško cerkvijo.

Naš Gospod Jezus Kristus je zaupal vodenje Cerkve apostolom in škofom, ki so njihovi nasledniki in v polnem občestvu z rimskim škofom, ki je prvi med enakimi. To je poudaril sveti oče Frančišek, ko je dejal: »Ali si s Cerkvijo in slediš koncilu ali pa se ne držiš koncila oziroma si ga razlagaš po svoje in nisi s Cerkvijo« (prim: Papež Frančišek: Kateheza in kerigma, prihodnost ter skupnost (30. januar 2021) v: https://www.vaticannews.va/sl/papez/news/2021-01/papez-francisek-kateheza-in-kerigma-prihodnost-ter-skupnost.html).

Vse duhovnike in vernike slovenski škofje vabijo k molitvi in prizadevanjem za edinost v Cerkvi.

Slovenska škofovska konferenca

Blatenju s strani SŠK bomo odgovorili z dvema novejšima odlomkoma kateheze svetega očeta Frančiška, ki jo je imel na Svečnico, 2. 2. 2022, med splošno avdienco.

Da je Cerkev namenjena popolnim? Ne. Pomeni, da je skupnost rešenih grešnikov. Cerkev je skupnost rešenih grešnikov. Nihče se ne more izključiti iz Cerkve, vsi smo rešeni grešniki. Naša svetost je sad ljubezni Boga, razodetega v Kristusu, ki nas posvečuje tako, da nas ljubi v naši bedi in nas iz nje rešuje. Zahvaljujoč Njemu oblikujemo eno samo telo, kjer je Jezus glava in mi njegovi udje, kot pravi sveti Pavel (prim. 1 Kor 12,12). 

in

Pomislimo na tiste, ki so zanikali vero, ki so izstopili, ki preganjajo Cerkev, ki so zanikali krst. Tudi ti so doma? Ja, tudi tile, tudi bogokletniki, vsi. Smo bratje. To je občestvo svetnikov. Občestvo svetnikov drži skupaj občestvo vernih na zemlji in v nebesih.

Pričakujemo tudi izjavo SŠK glede odpada več kot 100.000 nedeljnikov od Cerkve v zadnjih par letih in glede množičnega zapuščanja duhovniškega stanu s strani mladih duhovnikov.

Dodaj odgovor

0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaTrgovina