Javno pismo slovenskim škofom

Naš sodelavec Matevž je slovenskim škofom namenil naslednje pismo:

Vaše ekscelence, slovenski škofje,

nisem škof, nisem duhovnik in nisem diakon. Imam pa očitno več znanja, kot vsi Vi in Vaši liturgisti.

V rimskem misalu na Veliki četrtek piše: “Po zelo starem izročilu Cerkve so danes PREPOVEDANE vse maše BREZ udeležbe ljudstva.”

Kako si torej drzne posvetna oblast prepovedati nekaj tako svetega in tako božjega, kot je sveta evharistija in vi pri tem niti malo ne povzdignete svojega očetovskega in pastirskega glasu, kot prvi varuhi zakramentov in Cerkve? Vam je mar za svojo čredo? Pastirsko palico nosite tudi zato, da ščitite čredo pred napadi zveri. Kako nas lahko tako brezbrižno prepustite volkovom? Mar ste sami volkovi v ovčjih oblačilih?

Vas nič ne čudi, da je vlada ravno v najbolj svetem in častitljivem delu cerkvenega leta uvedla popolno prepoved svetih maš. Verniki smo tako že tretjič ostali brez možnosti prejema milosti, ki prihajajo z obhajanjem praznika Našega Gospoda. Neštete milosti, ki jih prinaša udeležba in sodelovanje pri bogoslužju tridnevja, velike noči in velikonočne osmine so nam onemogočen. Gre za duhovno kastracijo vernikovi in si upam trdit, tudi naroda. Mar vi ne vidite v tem nobenih hudičevih sadov? Se zavedate, da boste pred Večnim Sodnikom odgovarjali za vsako izgubljeno dušo?

Hvala vam, ker si iz mnogih zgledov, svetih slovenskih škofov in duhovnikov, ki so se skozi zgodovino borili za blagor vernikov in za rešitev nesmrtnih duš, niste izbrali prav nobenega.

Felix Alleluia,

Matevž Hribernik

Ljubljana, 30. 3. 2021

Javno pismo slovenskim škofom ob prepovedi svetih maš za veliko noč 2021

Ob branju tega so se mi porodile še naslednje misli…

Dusan Zidar / Panthermedia / Profimedia

Dragi škofje, pomen Velike noči omejujete na druženje ob velikonočnem zajtrku, h kateremu nas bodo povabili celo cerkveni zvonov. Isti zvonovi, ki večer poprej pri Gloria oznanijo Kristusovo vstajenje in Ga med vstajenjsko procesijo slovesno spremljajo in milo prosijo, naj nas blagoslavlja in varuje. Zvonovi naj bi vabili katoliškega človeka k molitvi in zakramentom, ne pa k niti zakramentalnemu delu Velike noči. Velikonočna jedila so blagoslovljena, a blagoslov na daljavo ni isto.

Velika noč ni šunka niti pirhi, ampak Kristusovo vstajenje in njegova zmaga nad smrtjo in grehom.

To je relativizacija Velike noči na nekaj sentimentalnih dogodkov, ki so vsekakor pomembni, a drugorazredni. Velika noč ni šunka niti pirhi, ampak Kristusovo vstajenje in njegova zmaga nad smrtjo in grehom. Kateri je najlepši in najprimernejši način da proslavimo Zmago? Mastenje ob šunki in potici? Vsekakor ne! Temveč prisostvovanje pri daritvi svete maše, prisotni in z enim srcem združeni z angeli in svetniki, ne pa pred zaslonom. Kako naj prejemamo milosti, ki nam jih Bog deli med sveto mašo, predvsem v svetem tridnevju in velikonočni osmini, če nam vi, naši nadpastirji, nasledniki apostolov, preprečujete dostop do najvišje oblike čaščenja – daritve svete maše. Meditirajte odgovore velikega četrtka, ki nas spominjajo na Judeževo izdajo, kajti kljub njegovi vzvišeni službi je izdal svojega Učitelja. Ali ni to dejanje, že drugo leto zapored, podobno tistemu, ki ga je naredil Judas mercator pessimus? Da prodajate svojega Učitelja za 30 srebrnikov in vodite v pogubo trume duš? Zgledi prvih kristjanov, katerim tako radi pojete hvalo, nam kažejo drugače, ti so raje umrli, kot pa prodali svojega Učitelja in se uklonili grešnim zakonom posvetne oblasti.

Preljubi nadpastrji, namen Škofovske konference je jasen, da » v skladu z Zakonikom cerkvenega prava (kanoni 447–459), statutom in drugimi pravnimi normami izvršujejo pastoralno službo v dobro vernikov tega ozemlja«. Vaš raison d’être je jasen a ste ga radvoljno opustili, kakšen je potem še sploh pomen Škofovske konference?

Duhovno zdravje je pomembnejše od telesnega. Vaša dolžnost je voditi duše v nebesa! Bolje dobro umreti, kot slabo živeti. Zgled vaše vere in gorečnost za Boga in Cerkev bi morali biti vaši edino orožje. Ne čudite se upadu vernikov in duhovnih poklicev, če sami ne morete vzeti v roke ščit vere in braniti zaupano vam čredo!

Kljub vsemu za vas še vedno goreče molim in vas priporočam Brezmadežni Devici Mariji, Kraljici nebes in zemlje, svetemu Jožefu njenemu prečistemu ženinu ter vsem svetnikom. Naj vas branijo in podelijo vseh milosti potrebnih za opravljanje Vaše službe.

Objave v medijih:

Domovina.je: Javno pismo slovenskim škofom ob prepovedi svetih maš za veliko noč

Dodaj odgovor

0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaTrgovina