Tedenski novičnik (11.2.2022)

Drugi teden februarja, šesti delavnik po peti nedelji po Gospodovem razglašenju, god prikazanja preblažene Matere Božje sv. Bernardki v Lurdu.

Božični bogoslužni krog se je zaključil z zapovedanim praznikom Marijinega očiščevanja ali svečnico, 2. februarja. Blagoslovili smo sveče, ki predstavljajo Gospoda kot luč vsem narodom in nas kličejo k oznanjanju evangelija poganom. Marija darovala Jezusa v templju in ob njej je bil sv. Jožef, čeprav Božjemu Sinu to ni bilo potrebno, pa se je ponižal in izpolnil postavo, kakor je to storila tudi njegova Mati, ki je vsa čista in ji očiščevanje ne bi bilo potrebno. Z zaključkom tega vstopamo v velikonočni bogoslužni krog, ki se začenja s prvo predpostno nedeljo (sedemdesetnico), in predstavlja daljno pripravo na Veliko noč.
Barva tega časa je vijolična. Po starodavnem običaju so na predvečer s posebnim obredom »pokopali Alelujo«, kar ponekod še vidimo.

Z vstopom v velikonočni bogoslužni krog naj si vsakdo izbere svojo pokoro, ki jo bo opravljal med postom. Postopoma se v predpostnem času držimo, kar pomeni, da se počasi držimo vedno več tistega, kar bo potem predstavljalo naše postno, molitveno pravilo ter miloščino. Tega se res držimo in to spolnjujemo ter doživimo ta velikonočni čas v skupnem trpljenju z našim Gospodom. Tako izkoristimo prihajajoči bogoslužni krog za duhovno preroditev in utrditev po poti združevanja z Bogom, preko molitve in odpovedi posvetnemu, preko posta in miloščine. V času, ko se zaradi brezglavosti naših predstojnikov uvaja vse več novosti, novosti, ki se sploh ne ozirajo na sam liturgični koledar naše Cerkve ter bogoslužne kroge, ki so nam služili vso znano preteklost, je toplo priporočeno vsakemu verniku, da izgradi in utrdi svojo oporno točko ter jo tako zanesljivo postavi za v prihodnje.

Na primer – če si mlad neporočen moški, naj bo ta čas namenjen utrditvi tvoje vere, ki te bo napolnila z milostjo, pa bo tvoja ost za posvetitev v duhovnika, redovne zaobljube, ali pa za to, da si ustvariš družino – odvisno od tvojega poklica. Tako je za izbiro tvoje poti vedno vprašanje tvojega osebnega časa, torej ali se boš na Veliko noč pripravljal tako, da si odrediš molitev enega dela rožnega venca na dan (veseli del ob ponedeljkih in četrtkih, žalostni ob torkih, petkih in sedaj nedeljah ter častitljivi ob sredah in sobotah), če pa si to že dosegel, da zmoliš cel rožni venec v enem dnevu (vse 3 dele) – razporejen na tri dele dneva, torej jutro, opoldne in večer. Ob petkih je priporočena molitev križevega pota, pa morda še kateri drug dan.

Seveda je postni čas obogaten s telesnim mrtvičenjem, da se odpovedujemo mesu toplokrvnih živali in da si tudi pritrgavamo v jedi. Ta nam je koristen zato, ker tako delamo pokoro in dobivamo moč zoper nagnjenje k zlu – povedano drugače, postenje nas krepi in disciplinira. Katekizem naše Cerkve uči, da si v štiridesetdnevnem postu pritrgamo v jedi vsak dan, oz. vsaj ob sredah, petkih in sobotah, ob petkih pa je hkrati tudi zdržek od mesa toplokrvnih živali (torej strogi post, ki je tudi na Pepelnico). Če je mogoče, se je dobro odpovedati mesu skozi celoten post, ali se vsaj odločiti, da jemo bolj pusto meso. Ob nedeljah sicer ni posta, ni pa potrebno pretiravati – privoščite si kaj, česar si ne čez teden, recimo sladico. Seveda pa ta uradni napotek naše Cerkve ni vse, kar si lahko posamezen vernik odredi.

Godovi in prazniki: 12.2. – Sedem sv. Ustanoviteljev reda služabnikov MB (servitov), 3. reda; 14.2. – sv. Valentin, duhovnik in mučenec, spomin; 15.2. – sv. Favstin in Jovita, mučenca, spomin; 18.2. – sv. Simeon, škof in mučenec, spomin.

Oddaje Scutum Fidei preteklega tedna:
https://youtu.be/me66V2mLnVw
Kulturni boj – Ženske v športu, v poslu, v tovornjakih, na fronti (gost: A. Ernecl, Marko Debevec)
Najbolj udarna oddaja tega tedna, odmevala je na Twitterju.

Oddaje na kanalu SF iz preteklosti:
https://youtu.be/fuf_BydMvfc (20. februar 2021)
Domus Orationis IV – Predpostni čas, Pepelnica, Post | Tim Zakošek
Predstavitev prihajajočega bogoslužnega kroga.

https://youtu.be/8Gc7f1gMSUQ (15. februar 2021)
Scutum Fidei – Post in postni čas
Pogovor Alena z dr. Tadejem Rifljem in dr. Ivom Keržetom o pomenu posta in samega postnega časa.

https://youtu.be/BH2VgmxV-QE (2. jan. 2021)
Exodus, Slavljenje, Prava Možatost | Scutum Fidei
Predstavitev novosti Exodus 90, ki se ne ozira na bogoslužne kroge.

Novice iz slovenske Cerkve:

Novice iz Cerkve po svetu:

Na navedenih straneh v angleščini sicer najdete še druge novice, ki bi vas morda zanimale. Imejte blagoslovljen teden in na svidenje na prihodnji petek.

V kolikor bi želeli prejemati novičnik po elektronski pošti, nam pošljite sporočilo na info@scutumfidei.si.

Ekipa Scutum Fidei

Dodaj odgovor

0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaTrgovina