Padli so predenj ter ga molili!

Stopili so v hišo in ugledali dete z Marijo, njegovo materjo, in padli so predenj ter ga molili.

Pri teh besedah se pri branju svetega evangelija na praznik Gospodovega razglašenja, ki mu ljudsko pravimo tudi sv. Trije kralji, poklekne. Ne samo, da so prinesli darila, molili so ga, procidentes adoraverunt eum!

Glede tega dogodka se v zadnjih desetletjih precej krešejo mnenja. Zanikovalci so večinoma razni samooklicani novodobni pismouki, ki so preveč časa v stiku s katedrami, premalo pa s klečalniki. Na drugi strani pa imamo tiste, ki nočemo, da nam vzamejo prelepo tradicionalno predstavo jaslic in dogodkov. Kaj je res in kaj sploh vemo? In kakšen je smisel vsega tega? Zelo na kratko.

SVETO PISMO

Izaija piše:

Množica velblodov te zagrne, dromedarji iz Madiana in Efe, vsi pridejo iz Sabe, zlata in kadila neso in veselo oznanjajo slavna dela Gospodova. Vsa kedarska drobnica se zbira pri tebi, nabajotski ovni ti bodo služili, prišli bodo na moj oltar v moje ugodje, da se hiša mojega sijaja poveliča. (Iz 60,6-7.)

Psalm 71,10-11

Kralji Tarza in otoki bodo prinesli darila; kralji Arabije in Sabe bodo pripeljali darove; in častili ga bodo vsi kralji na zemlji, služili mu bodo vsi narodi.

Evangelist sv. Matej:

Stopili so v hišo in ugledali dete z Marijo, njegovo materjo, in padli so predenj ter ga molili. In odprli so svoje zaklade in mu darovali zlata, kadila in mire. (Mt 2,12)

MOLITEV CERKVE NA TA DAN

Prošnja (tradicionalna latinska sveta maša):

O Bog, ki si na današnji dan po zvezdi vodnici narodom razodel svojega edinorojenega Sina, daj nam milostno, da bomo, ki smo te že spoznali, dospeli do blaženega gledanja tvojega veličastva. Po istem Gospodu…

O DOGODKIH

Iz svetega evangelija vemo, da pridejo modri z Vzhoda v Jeruzalem in vprašajo po judovskem kralju, ki je bil rojen. Pravijo, da so videli njegovo zvezdo na Vzhodu in so se mu prišli priklonit. Sprejeti so pri kralju Herodu. Ta skliče velike duhovnike in pismouke, ti pa povedo, da Sveto pismo govori o Betlehemu. Herod jih odslovi ter jim naroči, naj mu pridejo nazaj povedat, kje so našli dete. Spet se jim prikaže zvezda, pridejo do Gospoda, ga počastijo in po opominu v spanju odidejo domov.

Ameriški duhovnik, g. Dwight Longenecker, je leta 2017 izdal knjigo ‘Mistery of the Magi: The quest to identify the Three Wise Men’. Cilj te knjige je dokazati utemeljenost, zgodovinskost, možnost in logičnost dogodkov, kakor tudi znanstveno potrditi resničnost opisa v Matejevem evangeliju.

Raziskovanje ga je vodilo vse od starih spisov do najnovejših arheoloških najdb s teh področij. Odkril je, da so Madjan, Efa, Kedar in Nabajot kraji ali imena ljudstev Arabije. Madjanci so bili trgovski narod, kateremu je pripadal tudi rod Efa, živeli so na vzhodu Elamskega morskega zaliva, ob Perzijskem morju. Saba je v jugozahodni Arabiji, bogata z zlatom in kadilom. Kedar in Nabajot sta bila dva sorodna rodova v sirsko-arabski puščavi. Odkril je, da je v času rojstva Našega Gospoda Jezusa Kristusa ves ta prostor bil del kraljestva Nabateje. Nabatejci so imeli tesne stike s Herodom Velikim. Njihova religija pa je bila tesno povezana z astrologijo in kakor mnoga ljudstva tistega časa, so se ozirali za mesijo.

Po svojem raziskovanju zavzame g. Longenecker stališče, da so bili modri z Vzhoda dejansko odposlanci in svetovalci z dvora kralja Aretasa IV., kralja Nabatejcev, ki je bil nastanjen v severni Arabiji (danes Jordanija), kakih 500 kilometrov od Betlehema. Dokaže tudi, da je izbira darov popolnoma v skladu s takratno kulturo obdarovanja, kakor jih poklanja kralj. Bistveno je to, da so gotovo to bile zgodovinske osebnosti. V času Jezusovega rojstva je kralj Aretas IV. imel veliko razlogov, da je poslal svoje diplomate na dvor kralja Heroda z bogatimi darovi po tem, ko so iz zvezd spoznali, da je bil rojen kralj Judov. Četudi niso bili kralji, so bili predstavniki svetne oblasti in četudi niso bili osebno kralji, so bili kraljevi predstavniki.

KRALJ KRALJEV

V sodobnem času je Cerkev skoraj popolnoma opustila nauk o družbenem kraljevanju Kristusa. Zgodba Modrih z Vzhoda oziroma sv. Treh kraljev nas spominja na to, da „Ga bodo častili vsi kralji na zemlji, služili mu bodo vsi narodi,“ kakor tudi molimo na koncu Posvetitve Kristusu Kralju: „Daj, da se bo od kraja do kraja zemlje razlegal en glas: Bodi hvala božjemu Srcu, ki nas je rešilo, slava in čast mu vekomaj.“

Modri z Vzhoda tako niso bili le diplomati, ki so prinašali mirovna darila. Bili so modreci na duhovnem potovanju, da bi našli svojega pravega Kralja in vir vse modrosti. Zato so padli predenj in ga počastili!

Sveti arški župnik v svoji pridigi na Praznik Gospodovega razglašenja opisuje zanimivo nadaljevanje zgodbe v srečanju z apostolom Tomažem, ki je šel oznanjat na Vzhod po Jezusovem vnebohodu. Pravi, da so bili krščeni, posvečeni v škofe in bili temelj mlade Cerkve v svojem kraljestvu. Zanimiva je tudi zgodba o prihodu njihovih relikvij v italijansko mesto Milan v času sv. Ambroža in nato odtujitev le-teh v Köln, kjer so še danes, a o tem morda kdaj drugič.

Dodaj odgovor

0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaTrgovina