Kardinal, ki je vsak dan molil eksorcizem

UVOD

Pred dobrim letom sem imel milost udeležiti se odlične duhovne obnove za moške, ki jo je organiziralo hrvaško društvo Benedictus, ki se že vrsto let bori za širjenje Tradicije pri naših južnih sosedih. Takrat sem prijatelja prosil, da mi za branje nabavi slavni „Vranekovičev dnevnik“, v katerem je krašički župnik Josip Vranekovič natanko popisal življenje s kardinalom Alojzijem Stepincem, ki je bil več let segregiran v ta kraj. Pred tem je Stepinac pet let preživel v zloglasnem zaporu v Lepoglavi. Naslednje štiri mesece sem skoraj vsak prosti čas porabil za branje te knjige. Ob branju tega res podrobnega dnevnika se z lahkoto prestavimo v tisti čas in skozi leta spremljamo dogodke, pogovore, zdravstvene težave, misli in delo blaženega kardinala Stepinca, vse do njegove svetniške smrti

Tukaj pa bi rad delil, predvsem z duhovniki, eno izmed sporočil in priporočil svetniškega kardinala, ki je za današnji dan še kako aktualno.

ZAPISI V DNEVNIKU

31. I. 1952
„…Gledajoč kaj vse se dogaja pri nas in v svetu, sem prepričan, da se to ne dogaja brez posebne hudičeve pomoči. (Tako je danes govoril in tako priporoča vsakemu duhovniku, ki ga obišče). Zato jaz vsako jutro, takoj ko vstanem, se oblečem in prva stvar mi je, da zmolim eksorcizem Leona XIII. To počnem vsak dan vse od prejšnje vojne, ko me je na to opozoril en nemški vojaški duhovnik. On mi je namreč dejal, kako pri verouku z otroki ni mogel ničesar doseči, saj jih je hitlerovščina zelo pokvarila. Bili so nemirni, kričali, se tepli. „Naslednjič sem, preden sem prišel mednje, zmolil eksorcizem – in bilo je dobro.“
Ko mi je to ta duhovnik povedal, od takrat tudi sam vsak dan molim eksorcizem. Samo enkrat sem ga pozabil v Lepoglavi, in to ravno tisto jutro, ko se je tisti duhovnik obesil. Priporočam Vam, da ga tudi Vi molite vsak dan!“
(str. 72)

17. XI. 1953
„… Jaz tu vidim kako je satan usmeril vse sile. Zato sem predlagal duhovnikom da vsak dan molijo eksorcizem Leona XIII. Zjutraj, ko vstanem in se oblečem, mi je prvo to, da zmolim eksorcizem. Molim ga že na pamet. Zanimivo je, da sem oni dan v Lepoglavi, ko se je tisti siromak obesil, nekako zjutraj pred tem pozabil zmoliti ga…“ (str. 226)

Župnik Josip Vranekovič je v daljšem pričevanju z naslovom „Zadnji dnevi življenja njegove eminence dr. Alojzija kardinala Stepinca“, ki ga je napisal 16 dni po smrti svetnika, proti koncu zapisal:
„Dokler so duhovniki lahko prihajali k njemu sem v Krašič, je vsakemu priporočil in mu dal dovoljenje, da uporablja to močno sredstvo: Eksorcizem Leona XIII.“ (str. 845)

KDO IN KAKO SME DANES MOLITI EKSORCIZEM LEONA XIII.?

Glede tega vprašanja obstaja danes med večino duhovnikov in vernikov popolna zmeda. Potrebno je torej jasno povedati, da tradicionalni Rimski obrednik vsebuje „Obred s katerim se zarotujejo obsedeni“ (str. 383) in „Zarotovanje proti Satanu in odpadlim angelom“ (str. 406). Ko govorimo o eksorcizmu Leona XIII., mislimo na „Zarotovanje proti Satanu in odpadlim angelom“.

Povsem jasno je, da nobene od teh molitev ne sme moliti noben laik. S prestopanjem meja svoje avtoritete lahko tako laik kot duhovnik odpre vrata povračilom, ki lahko vodijo celo do obsedenosti.

Duhovnik po trenutni disciplini lahko moli to molitev pod določenimi pogoji, ki so opisani v jasnem odgovoru Papeške komisije Ecclesia Dei iz leta 2015 (povezava). Duhovnik lahko moli to molitev kot del osebne pobožnosti. Da bi jo molil nad ljudmi, kraji ali javno pa mora imeti škofovo dovoljenje.

SPODBUDA

Kardinal Stepinac je hodil spat ob devetih zvečer, vstajal pa najkasneje ob pol štirih ponoči. Pravil je, da mora vstajati tako zgodaj, ker mu je izkušnja jasno kazala, da čez dan drugače ni uspel zmoliti vsega, kar je želel. Po vsem povedanem lahko v teh težkih časih vsem duhovnikom, ki jih poznamo, priporočamo, da po zgledu blaženega kardinala v svojo dnevno molitev na prvo mesto postavijo to mogočno molitev iz tradicionalnega Rimskega obrednika!

Dodaj odgovor

0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaTrgovina