Peta postaja

Omagal Jezus je
od teže križeve.
O, Simon sprejmi križ,
Gospoda usmili se!

Kot mlad strežnik sem se pogosto pri tej postaji križevega pota z mislimi ustavil. Mislil sem, da je ta moj zavetnik! Med vsakotedenskim večletnim postnim nošenjem sveče ali razpela z mučilnim orodjem, imenovanega tudi Arma Christi, sem pogledoval proti podobam na slikah. Premišljevanje tega trpljenja se mi je, čeprav sem to razumel šele veliko kasneje, kakor pečat vtisnilo v srce.

Tukaj vidimo modrost Cerkve, ki je svoja svetišča vselej krasila s krasnimi podobami. Pomislim na naše najstarejše podobe, freske na Jezerskem, ali Križev pot Tomaža Perka v Ivančni Gorici. Pristne podobe, če ustrezajo resničnosti in so zares svete, vselej naše misli in srce usmerjajo k Bogu.

Šele kasneje sem spoznal, da je moj resnični zavetnik apostol. Enajsti. Razžagan na pol za Kristusa. Simon Gorečnik, verjetno obseden s politiko in „rešitvijo ljudstva“, kakor so mnogi danes. A ni „rešitve“ brez Kristusa. Tako je tudi sv. Simon bil spremenjen s strani Kristusa. Ostal je borec, a boril se je najprej proti Satanu, delal pa za kraljestvo, ki pripada Bogu.

Sam se še vedno čutim „sin“ obeh. Obdarjen z milostjo in svobodo biti nihče, sem z veseljem sprejel vabilo in bom občasno tukaj delil svoja razmišljanja in spoznanja. Pisal bom kot nekdo, ki pomaga Jezusu nositi križ in kot nekdo, ki se bori za Božje kraljestvo.

Sodobni ameriški slikar Jon McNaughton si je med hojo po Kristusovih stopinjah v Jeruzalemu zamislil udarno umetniško delo, ki jo je poimenoval po tej poti. Via Dolorosa je slika, v katero je avtor postavil 100 osebnosti, ki so skozi zgodovino imele velik vpliv na krščanstvo. Dobre in slabe pa tudi take, o katerih se krešejo mnenja. Sredi med njih je postavil, ob bok Kristusu, ki je padel pod težo križa, sodobnega moškega, kristjana. Ta mora sprejeti odločitev. Z eno roko drži Kristusa za ramo, saj od njega dobiva moč. Z drugo roko pa nakazuje vsem, po avtorjevih besedah: „Umirite se, vem, ta je Kristus.“

In ko bo vsega konec, ko bo vse izrečeno in storjeno, kje boš stal ti, na tej Boleči poti?

Dodaj odgovor

0
    0
    Vaša košarica
    Košarica je praznaTrgovina